kedd, január 11, 2005

"az örök kiskamasz"valahol budapesten, a nyolcadik kerületben, volt egyszer egy grund. a pál utca és a mária utca saroktelkén később egy négyemeletes ház épült, mára már talán ennek sincs nyoma. a grundon egymással élethalálharcot vívó pál utcaiak és a vörösingesek néhány alakját valós személyről mintázták. nemecsek modelljéül feiks jenő (1878-1939) impresszionista festő, grafikus szolgált, az egyik pásztor fiú vonásait pedig pásztor árpádtól (1877-1940) publicistától, ifjúsági regényírótól kapta. ők neumann feri barátai voltak.

"írjuk fel róla, hogy a gyerekek barátja volt, ne azt írjuk fel, hogy szerette a gyerekeket, mert ez csak szép, de nem sok. a gyerekek szerették őt, ami sok, mert ritkaság, és mert bizonyítvány az úr színe előtt, bizonyítvány a művész és az ember számára. aki a gyerekek lelkébe horgonyozta le írói dicsőségét, igen bölcsen cselekedett. emléke jó helyen van a gyerekek szívében: nemcsak azért, mert ők tovább fognak élni, mint mi, hanem azért is, mert az ő jó kritikájukban mindig zúg valami a halhatatlanságból, mint ahogy az ő lelkük közelebb van a végtelenséghez, mint a miénk."

molnár ferenc az I. világháborúban haditudósító volt, 1939-ben svájcba, majd az egyesült államokba emigrált feleségével, darvas lilivel. drámaírói munkássága a legjelentősebb. kivételes dramaturgiai érzékkel megírt vígjátékait a gördülékeny cselekményvezetés, a hatásosan időzített konfliktusok jellemzik. legmaradandóbb emlékünk tőle talán mégis feledhetetlen gyerek(?)regénye.

1878 január 12-én született.

3 Comments:

At 7/03/2005 10:42:00 de., Anonymous Bikácsy Gergely - piramis9@chello.hu said...

Most olvasom a bejegyzést Molnár Ferencröl. Mivel szeretnék valamit irni a Pál utcai fiukról, érdekelne, mi a forrása a Nemecsek-figura és az egyik Pásztor modellje megnevezésének? Ki és mikor írta, nevezte meg öket? Megköszönném az email-választ.
Üdvözlettel: Bikácsy Gergely

 
At 7/04/2005 08:40:00 de., Blogger shadai said...

Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

 
At 7/04/2005 11:03:00 de., Blogger shadai said...

Kedves Bikácsy Gergely,

Küldtem email-t Önnek!

Üdvözlettel: shad:i

 

Megjegyzés küldése

<< Home