csütörtök, január 27, 2005

egy prágai fiú theresienstadt-ban

"Es ist neblig. Juden müssen ein Abzeichen tragen. Als ich in die Schule ging, habe ich 69 Sheriffs gezählt."
- szól az első bejegyzés peter ginz naplójában. a neve két évvel ezelőtt vált világszerte ismertté, amikor a columbia űrsikló a földre való visszatérés közben megsemmisült. az elhunyt asztronauták között volt ilan ramon is, az első izraeli űrhajós, aki peter egyik fekete-fehér tollrajzát, a 'holdbéli táj' című kis képet vitte magával az űrbe - nagyszüleire, s ezzel a holokauszt áldozataira is emlékezve.

peter ginz-et 1942-ben deportálták a gettóból theresienstadt-ba - s ő a továbbiakban is dokumentálta élményeit. megpróbálta magát továbbképezni, sokat olvasott, rajzolt, elbeszéléseket írt és néhány másik fiatallal folyóiratot is kiadott 'folytatjuk' ('wir führen') címen. peter 1944-ben, 16 évesen halt meg auschwitz-ban.

2003-ig senki sem tudott a naplójáról, ami egy prága-közeli pajtában lapult elfeledve. a columbia katasztrófája után azonban a grafika bejárta a sajtót, amit a ház tulajdonosa felismert, és eladta a naplót peter nővérének, aki izraelben él.

a múlt évben egy cseh csillagászok által felfedezett bolygót neveztek el peter-ről. a prágai trigon kiadó februárra tervezi a könyv kiadását - a naplót peter rajzaival és elbeszéléseivel kiegészítve - a cseh posta pedig emlékbélyeget bocsátott ki. a magyar fordításra vajon hány évig kell majd várni? és úgy általában meddig kell arra várni, hogy az emlékezés ne kampányszerű legyen?