szerda, március 02, 2005

Haszid szappanoperától a McDonald's Bábeléig

Hallott Ön már olyan konferenciáról, melyen ortodox és konzervatív rabbik, szekuláris professzorok éppúgy előadást tartanak a Bibliáról és a rabbinikus irodalomról, mint a holokausztot és Izrael témáját idejemúltnak tartó homoszexuális újságíró? Utóbbi egy trendi zsidó életmód magazin szerkesztője, aki sajátos, "különc-meleg-zsidó" teológiájáról beszél, melyben buddhizmus és zsidó misztika keveredik baloldalisággal, egy történész pedig a zsidók "úttörő" szerepéről értekezik az amerikai pornóipar kialakulásában, internetes honlapokkal illusztrálva eszmefuttatását. (Ha kíváncsi ez utóbbi írására, rövidesen olvashatja lapunkban.)

Elképzelhetőnek tartja, hogy ugyanazon a rendezvényen, melyen zsidó médiaszakemberek Izrael kommunikációs stratégiájának fejlesztését szorgalmazzák az európai média anticionizmusba bújtatott zsidóellenességével szemben, mások az USA iraki szerepvállalását és Izrael jobboldali kormányát bírálják, és túlérzékenységgel magyarázzák az antiszemitizmussal kapcsolatos felvetéseket - ám egyaránt megbecsült előadói a rendezvénynek?

Hallott már rabbit és imámot barátságosan beszélgetni több száz hallgató előtt?

Látott már olyan stand up comedy -t, melyen az előadó a zsidóságon, tórai parancsolatokon, sőt azon a rendezvényen tréfálkozik, melyen szerepel, és ezer zsidó nevet a viccein?

Járt valaha zsidó hip-hop koncerten?

Gondolta volna, hogy Izraelben egy újonnan létrehozott, zsidó tévécsatorna, mely a tradicionális értékek popularitására törekszik, huszonhat részben, haszidokról szóló teleregényt sugárzott, s az író az izraeli külügyminisztérium angol származású, modern ortodox jogásza?

Eszébe jutott valaha, hogy az iparosodás, a magántőke, az elidegendés ellen Isten lépett fel először, amikor elpusztította Bábel tornyát, s hogy a Mc Donald's fémjelezte globalizációs "világkultúra" korunk Bábele?

Tudta, hogy van olyan zsidó kulturális rendezvény, amelyre 2000 ember gyűlik össze Angliában, sokan külföldről, egy egyetemi campuson, hogy dacolva a hideg miatt kabátban elfogyasztott angol, kóser, vegetariánus étkezések együttese okozta megpróbáltatásokkal, öt napon át, közel 300 előadó jóvoltából majdnem 700 előadás, szeminárium, felolvasás, vetítés és koncert közül válogathasson?
Szántó T. beszámolója a londoni Limmud konferenciáról (Szombat) >>