csütörtök, július 14, 2005

Vengeance (Don't Fuck with the Mossad)

Vengeance

1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista szervezet tagjai átmásztak az olimpiai falu kerítésén, meggyilkoltak két izraeli sportolót és túszul ejtettek kilencet. 16 órával az akció megkezdése után a terroristák két helikopterrel a Münchentől mintegy 70 kilométernyire lévő Fürstenfeldbruck repülőterére repültek, ahol összecsaptak a német rendőrség mesterlövészeivel. A tűzharc során a terroristák végeztek túszaikkal - kilenc további izraeli sportoló halt meg.

A gyilkosok megbízója Yasser Arafat volt.

A nyolc palesztin terroristából ötöt agyonlőttek a rendőrök, hármat foglyul ejtettek, de alig egy hónap múlva szabadon engedték őket, amikor társaik eltérítettek egy Lufthansa gépet és a szabadon bocsátásukat követelték a német kormánytól.

Itt kezdődnek az új Spielberg-film eseményei. A Vengeance (Bosszú) munkacímű produkció arról szól, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad hogyan likvidálta azokat a palesztin terroristákat, akik megöltek az izraeli sportolókat. Izrael hivatalosan soha nem ismerte el, hogy a kommandó-akciókkal, illetve robbantásos merényletekkel megölt 10 palesztin halála a Moszad számlájára írható. A történethez tartozik egy kínos balfogás is: az izraeli ügynökök Norvégiában, 1973-ban megöltek egy marokkói származású pincért, akit összetévesztettek egy palesztin terroristával. Az ügyből akkor nemzetközi bonyodalom keletkezett, és az izraeli ügynököket bíróság elé állították.

A film egyes jeleneteit Spielberg Budapesten forgatja majd, a stáb jelenleg Máltán dolgozik. A magyarországi bemutató várhatóan 2006. januárjában lesz.

{Via Index, IMDB}