kedd, szeptember 27, 2005

Kóser chianti

Sorozat-indítóként egy sangiovese típusból készült kóser Chianto Classico-t kóstoltam (2000-es évjárat) és ez tökéletes választásnak bizonyult: imádnivaló bor.

A bor a toszkánai Villa Branca égisze alatt készült, erjesztése és palackozása maga a firenzei főrabbi, Rabbi Joseph Yuval Levi szigorú, ám minden bizonnyal szeretetteljes ellenőrzése alatt történt. A firenzei zsidókról egyébként itt olvashattok többet.

Ahogy mondani szokás (az eredeti boros fordulatokat még gyakorlonom kell, türelem), a bor magán viseli a jó toszkánok jellegzetes illat-, szín- és ízjegyeit. Tehát gyönyörű, bordóba hajló rubinvörös színe van (fogfehérítésen frissen átesetteknek így nem ajánlom), illatában pedig nagyon klassz harmonikus arányban keverednek a fűszeres, a gyümölcsös és a fás/földes jegyek.

Kóstolva száraz (naná), tanninja lágy - erre mondanák azt, hogy 'vaniliás'? Az viszont biztos, hogy az ehhez hasonló ízekre mondják azt, hogy 'gömbölyű' (harmonikus, bársonyos ízű).

Adatlap:

Miből:
sangiovese
Mikor: péntek este vagy Purimkor (kedves ünnep, ahogy a bor is az)
Mivel: én újabban a parmezán forgácsokra esküszöm
Mihez: Keresztapa II, Lepke, Bugsy
Hogyan: 18°C-on
Honnan: Cora, Rotchild, Tesco {via
IFDT. Kft.}

Nekem nagyon bejött, a pontszám így: 9/10.

2 Comments:

At 9/28/2005 03:38:00 du., Blogger shadowrider said...

roth_s_child. nahát.

 
At 10/01/2005 09:42:00 du., Blogger shadai said...

transz-rezveratrol polifenol, ráadásul.

 

Megjegyzés küldése

<< Home