vasárnap, október 16, 2005

Alpha Blondy

Ismét új sorozat! Amelyben olyan előadókat szeretnék bemutatni, akik zenéjükben -művészetükben transzcendentálják a meglévő faji-, politikai- és kulturális szakadékokat. (Elsősorban zsidó vonatkozásban, persze.)

Választásom elsőként Alpha Blondy-ra esett, akitől pár napja a blog rádión is elérhető egy szám.

Alpha Blondy, "Cocody rasztája" az Elefántcsontparton született 1953-ban. Tinédzserként Bob Marley zenéjén nőtt fel, mely hatására már nagyon fiatalon Rasztának vallotta magát. Olyannyira korán, hogy még 18 éves kora előtt hat reggae felvétel elkészítésében vett részt. Blondy szülei viszont annyira aggódtak fiúk reggae és raszta kultusza miatt, hogy biztos-ami-biztos alapon két évre pszichiátriai klinikára küldték. ;]

A hetvenes évekre azonban a reggae Észak-Afrikában is elterjedt, legitimitást nyert és ezzel együtt Blondy népszerűsége szárnyalni kezdett. Első önálló albuma, a Jah Glory 1983-ban jelent meg, ezt követően végigturnézta Afrikát. A turné vége után zarándokolt el először Jamaikába, ahol felvételeket készített a Wailers-el a Tuff Gong Studios-ban. A közös munka eredménye a reggae-tökély 'Cocody Rock' lett, melyet a 'Jerusalem' és az 'Apartheid is Nazism' lemezek követtek.

Blondy dioula, angol, francia, arab, héber nyelven énekel. A 'Jerusalem' c. számban például héberül recitálja a 'Baruch ata Adonáj' imát, de Blondy-nak több más zsidó-izraeli vonatkozású száma, sőt albuma is van ( 'Masada', 1992; 'Yitchak Rabin', 1998). A 'Rabin' album a izraeli társadalom feszültségeivel is fogalkozik, zeneileg pedig ez is egy tökéletes reggae produkció (szintén Tuff Gong anyag).

A 'Jerusalem' c. számot tehát meghallgathatjátok a rádió blogban. Enjoint!

2 Comments:

At 10/17/2005 05:02:00 du., Anonymous bb said...

Paul Zim: Jerusalem Forever! Disco Fever of the Chassidic Kind
;-)
http://snow-day.blogspot.com/

 
At 10/21/2005 10:10:00 de., Blogger Simon said...

Érdekes, hogy sokan úgy gondolják, hogy Jeruzsálem a gyűlölet városa. Jews vs. jews, jews vs. arabs, religious vs. seculars, etc.
Én egyáltalán nem ezt láttam. A legjobb élmények engem is oda kötnek Izraelben. Szóval Alpha Blondie érzi, azt hogyan kell ezt az "interfaith" élményt pozitívan átélni. Nagyon király!

 

Megjegyzés küldése

<< Home