kedd, október 18, 2005

Mennyország Most

Mennyország most

Immár sajtótényező a jp, múltkor valami izraeli-magyar protokolláris klasszikus zenei koncertre invitáltak "Főszerkesztő Úr" megszólítással (hihi), most meg ez érkezett postafiókomba:

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Ezúton meghívjuk Hany Abu-Assad rendező Paradise Now (Mennyország most) című, nagy port kavart filmjének premier előtti sajtóvetítésére.

A Nabluszban, eredeti helyszíneken forgatott film egyedülálló betekintést nyújt a reménytelen körülmények között élő, kétségbeesett emberek mindennapjaiba. A műben egy korábban soha nem ábrázolt világot, az öngyilkos merénylők közösségét ismerhetjük meg, s a kényes téma ellenére a rendező mindvégig objektíven, részrehajlások nélkül mutatja be mindazt, ami napjaink egyik legnagyobb veszélyének és tragédiájának számít világszerte.

A bemutatón a Palesztin Nagykövetség részéről Élian Keswani Tanácsos vesz részt.

Vetítési időpont: 2005. október 24., hétfő, 11.00
Helyszín: Odeon-Lloyd Mozi, 1136 Budapest, Hollán Ernő utca 7.

Az első zsigeri reakcióm az volt, hogy legszívesebben odamennék és odabasznék egy molotov mazeltov-koktélt a non-PC parts removed pofájukba. Mi ez a "Palesztin Nagykövetség" cucc, a kurva életbe?! (És most azon nem is filózok, hogy nemzetközi jogilag miként működhet egyáltalán "Palesztin Nagykövetség".)

Miért kell teret adni az efféle tömeggyilkos-apologéta, burkoltan (vagy nyiltan) uszító műveknek? Miért ez a teljesen torzan értelmezett "tolerancia" adja egyre gyakrabban az "európai" identitás alapjait? Botrány, komolyan. Sőt, ravatal-gyanús ügy, ahogy Homár fogalmazna.

***

Második reakciómban azonban hadd kerekedjenek felül a filmbarát/toleráns/liberális/insert bullshit here/európai elemek. Szóval ez a film annak a Warner Independent Pictures égisze alatt készült, akik a mókás 'Everything is Illuminated' filmet is produkálták. A film elkészítését tehát legalábbis nem az Ezzedin Al-Qassam szponzorálta - ez is valami.

Abu-Assad rendező állitólag tehetséges (mondjuk Leni Riefenstahl is az volt) és a filmnek annyiban "pozitív" (pun intended) a végkimenetele, hogy a főszereplő két tömeggyilkos-jelölt férfi meggondolja tervét és végül "az életet" választja. Ez persze elég propagandisztikus bullshit, filmes fikció: a gyakorlatban nem ez történik, az izraeli határőröknek/katonáknak havonta több száz öngyilkosmerénylő- jelöltet kell lekapcsolniuk. A gyilkosokra ugye (legalább) 500 arab szűz vár, családjukra pedig több száz-ezer dollár (az árfolyamok ingadoznak, Szádám kiiktatása óta pl. kevesebb).

***

Egyértelmű, hogy nem vagyok WASP (White Ashkenazi Sympathizing with Palestinians), de bizonytalan vagyok az ilyen jelenségek kezelésében. Kell ezzel egyáltalán foglalkozni? Nézzem meg a filmet? Írjak róla? A szerzőknek és a meghívó küldőinek nyilván ez a céljuk. Minél többet foglalkozunk velük, narrativájuk annál inkább a közbeszéd részéve válik. De a negligálás sem bölcs stratégia. És még az is lehet, hogy a film tényleg nem gonosz és mondjuk részben bemutatja azokat a jelenségeket is, amiket fentebb említettem (500 szűz, anyagi incentívek, manipuláció, stb).

***

Ti mit gondoltok?

20 Comments:

At 10/19/2005 10:27:00 de., Blogger shadowrider said...

ejnye-ejnye, spoilerezel? én azért kiváncsi vagyok/lennék rá, írni meg természetesen kell róla, mert valamiről hallgatni az tabu/titokképzés, a tabukat pedig dafke döntögetni szokás - és akkor már ziher, hogy zéró objektivitással. egyébként kiváló alkalom lehet körbejárni kicsit alaposabban a "palesztin-kérdést" - már ahogyan erről magyarországon gondolkodnak. hmm?

 
At 10/19/2005 11:12:00 de., Anonymous Q said...

Szerintem is érdemes / tanulságos megnézni: fontos látni, hogy palesztin gondolkodók hogyan állnak a saját übergáz rendszerükhöz.

Remélem én is, hogy nem Riefenstahl féle propaganda filmmel álunk szembe. De ha az is, akkor is érdekes.

Sajnos a struccpolitika semmilyen szinten nem működik. Írjunk a filmről kritikát.

//Meglátásom szerint egyébként a palesztin - Mo-n a cigány - kérdést csak neveléssel és rengeteg türelemmel lehet megoldani. Amíg kiközösítettek / kivonulnak a társadalomból ezek az emberek, addig esély sincs arra, hogy bármi is pozitív irányba változzon az életükben és a mi életünkben.

 
At 10/19/2005 12:15:00 du., Blogger shadai said...

Én is arra jutottam, hogy meg kell nézni a filmet*. (*Akkor próbáljak szerezni több meghívót is?)

A struccpolitika zsákutca, ezzel is egyetértek. Viszont a "neokon-tipusú médialobbi" (nem biztos, hogy ez jó kifejezés rá, itthon pl. Gadó János, Novák Attila, Seres László, Peremiczky Szilvia, Bányai László újságírói munkájára gondolok) sem kellően hatékony. Legalábbis nem elegendő csupán ez a fajta reakció arra, ami történik (dzsihád-és halálkultusz az iszlám világban, a Nyugat morális válsága-önmarcangolása, újbaloldali antiszemitizmus, stb).

 
At 10/19/2005 12:58:00 du., Blogger shadowrider said...

szerezz nanáhogy! több szem többet lát, aztán összerakunk vmi többszem/nézőpontú kritikát. a többit meg nem értem, de sebaj :)

 
At 10/19/2005 03:59:00 du., Blogger golda_majer said...

csak annyit kedves "főszerkesztő úr", hogy én ajánlottam (áttételesen) a forgalmazóknak, hogy hívjanak meg. én sajnos nem tudok elmenni rá, úgyhogy nézd/nézzétek heylettem is, és aztán írjatok róla!

 
At 10/19/2005 05:36:00 du., Blogger rás said...

Szép volt követni, ahogy megjön az eszed. (Nem gúnyolódom. Tényleg.)

 
At 10/19/2005 07:49:00 du., Blogger prezzey said...

Én szívesen megnézném. Írok is róla.

 
At 10/19/2005 10:02:00 du., Blogger shadai said...

Én nem tudok menni sajnos, mert muszáj dolgoznom :/

Igyekszem szerezni akkor két jegyet - Prezzeynek és Shadowridernek. Kíváncsian várom kritikátokat! ("Be honest and unmerciful.")

 
At 10/19/2005 11:16:00 du., Blogger miou vicioso said...

heyhey! egy izé...mozgóképtudományi szakost nem akarnátok magatokkal vinni? azaz másképp: vigyetek magatokkaaal, pretty please!

 
At 10/20/2005 08:19:00 du., Blogger Simon said...

Minden filmről akkor lehet nyilatkozni, ha már látta az ember.
Tudtommal ez az első ilyen témájú film, amit az izraeli filmgyártás is támogat.

 
At 10/20/2005 10:27:00 du., Blogger shadai said...

Én néha szeretek azért már előtte is. ;] Miou, Prez és Shadowrider majd ír rendes kritikát is - hétfőn.

 
At 10/22/2005 10:52:00 du., Blogger inovice said...

jól van, jól döntöttél.
és - esetleg - vigyél magaddal még egy embert

 
At 10/23/2005 01:42:00 du., Anonymous Névtelen said...

Csak néhány dolgot szeretnék hozzáfűzni.

1) Nem illik prejudikálni, ha még nem láttad a filmet, még a történetét sem tudod jól leírni.

2) Nem illik csúsztatni, ez is a náci propaganda része volt. (Riefenstahl)

3) A filmet a Warner Independent csak forgalmazza, nem ő gyártotta

4) A filmet Izraelben is bemutatták, elég vegyes kritikát kapott.

5) A bemutató nem nyilvános tudtommal, viszont a mozikban megnézhetitek a filmet

 
At 10/25/2005 11:30:00 de., Anonymous Q_rious said...

És milyen volt végülis a film?

 
At 10/25/2005 12:54:00 du., Blogger shadai said...

Türelem! :] Lesz hamarosan jp kritika - több szerzőtől is.

 
At 10/26/2005 12:02:00 de., Anonymous Névtelen said...

Nem vagyok a "neokon médialobbi" tagja.
A) Mert nincs ilyen.
B) Mert nem vagyok neokon.

A filmet egyébként láttam, ambivalens érzéseim voltak...
Novák Attila (egy újabb Anonimusz)

 
At 10/26/2005 07:30:00 de., Blogger shadai said...

Szia Attila, miért voltak ambivalens érzéseid?

Nem akartalak a 'neokon' jelzővel megbántani, ne haragudj! Igazából úgy érzem, hogy a fent nevezett újságírók tevékenysége nyomán alakult ki egyáltalán 'vita' Magyarországon ezekről a kérdésekről. Ez most bók volt.

Hogy tetszett a film?

 
At 11/02/2005 10:59:00 du., Anonymous Névtelen said...

tel.interjú Abu Assaddal vas.nov.6. Kossuth. 11.05 Gondolat-Jel

 
At 11/11/2005 11:50:00 du., Anonymous Freedom for Palestine said...

Sziasztok!

Én most láttam egy premiervetítésen ezt a filmet, és nem egészen az a végkifejlet, ahogy azt a főszerkesztő úr előre kigondolta :D Amúgy pedig a film szerintem nem túl rossz ? főleg az operatőri munka és a dramaturg nagyon kiválló, másrészt viszont nem is túl jó --- sokáig uncsi és kicsit karcos a politikai maszlag + persze Izrael-ellenes is--- annak aki úgy nézi... én kicsit mást vártam. De amúgy végül is bárkinek befogadható... és persze pont ez a baj. Még Oscar-gyanúsnak is mondják.

 
At 1/06/2009 10:26:00 du., Anonymous Névtelen said...

Szomorú, hogy a palesztinoknak mondhatni még a létjogosultságát is megkérdőjelezve indul a bejegyzés. Mert azt nem elismerni, hogy a zsidóknak is élettér kell, antiszemitizmus (igen, az) de a palesztinok kollektíve pusztuljanak, mert néhányan közülük nem tetszenek. (ismerős hozzáállás.. honnan is?)

egy elkeseredett muszlim

 

Megjegyzés küldése

<< Home