szombat, október 15, 2005

Purimpalooza

Perry Farrel és Rabbi Yosef Langer

Perry (Bernstein) Farrel épphogy lemaradt a Nagy Rock n' Roll Svindli szavazásról, de ettől függetlenül személyes kedvencem. (Második körben benne lesz.)

Perry együttesének, a Jane's Addiction-nek köszönhetjük tulajdonképpen a zenei "kilencvenes éveket", a Lollapalooza pedig az első alternatív utazó rockfesztivál volt - a mi generációnk (x) Woodstock-ja. Már ennyi is elég lett volna ('dayenu!'), de utána jött még a remek Porno for Pyros és egy gyönyörő/zseniális szólólemez is, a 2001-es Song Yet To Be Sung.

Ekkortájt már érződött, hogy a dionüszoszi élemszemléletéről is híres hirhedt Perry életében változások zajlanak: a szólóanyag egyik fő inspirációs forrása a zsidó miszticizmus volt. Perry körülbelül ekkortájtól 'DJ Peretz' néven lemezeket is pakol klubbokban, ezen a néven a Lollapalooza-án is fellépett.

A végkifejlet: Peretz annak rendje módja szerint baal teshuva lett (a szó héber jelentése: "a válasz birtokosa"), azaz olyan zsidó, aki megvilágosodott, visszatért a vallásosság útjára.

A fenti fotón az exhippi (és igen jó arcnak tűnő) Yosef Langer chábád-rabbival látható, aki tanára és szellemi vezetője lett. Dayenu!

Peretz a Forward-ban >>
The Rabbbi & The Rock Star (Metroactive Feature) >>