szombat, november 05, 2005

"The German question can only be solved by force" - a hossbach-protokoll

68 évvel ezelőtt, 1937. november 5-én egy titkos konferencián a. h. nagykorú felvetette a köreiben időzőknek (a német hadsereg hq-ja+von neurath külügyér) a "német kérdés" orvoslásaként, hogy egy jófajta csetepatéban - melyet 1943-45 között vívnának a felek - elnyerhetnék a szükséges életteret a többi játékostól. és lőn.

arról talán a résztvevők sem tudtak, hogy h. szárnysegédje, friedrich hossbach, néhány nappal a találkozó után feljegyzést készített az elhangzottakról (saját bevallása szerint kétszer is kérte h.-t, hogy olvassa el, de idő hiányában ez nem történt meg), mely többéves archívumbeli kallódás és másolatok készítése után - némiképp megcsonkulva - a szövetségesek kezére jutva fontos bizonyítékul szolgált a nürnbergi perben (doc. 386-PS) - s hossbach-protokollként vonult be a történelembe.

a feljegyzések szerint a szükséges életteret a(z ősellenség) franciaország belpolitikájának alakulásától (belső konfliktusok, ill. egy esetleges francia-olasz deathmatch) függően csehország és ausztria területének bekebelezéséből nyerték volna.